[...] - witaminy i minerały nie podlegają patentom, więc nie mogą przynosić takich zysków jak patentowane leki syntetyczne; po drugie - zapobiegają wielu chorobom, zmniejszając zapotrzebowanie na leki farmaceutyczne; po trzecie - pozostawieni na łasce farmaceutyków pacjenci zapewnią koncernom utrzymanie zysków z produkcji, jako że leki te często [...]
[...] jest współdziałanie witaminy C i A, glutationu i ubichinonu. Powyższe związki są potrzebne dla wzmocnienia działania witaminy E i jej regeneracji. Ich niedobór zwiększa zapotrzebowanie na witaminę E. Naturalnymi związkami o działaniu przeciwmiażdżycowym są karotenoidy, zwłaszcza wszechobecny w warzywach pomarańczowy barwnik beta-karoten [...]
[...] powinno się stosować preparaty wspomagające o działaniu antykatabolicznym takie jak Fitmax BCAA + Cytrulina. Należy pamiętać, że wraz z dużym wysiłkiem fizycznym rośnie zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Dlatego stosuje zbiór witamin i minerałów dla sportowców. Jest to dla mnie podstawa, stosuje raz dziennie Fitmax Mineral Fit. Treningi [...]
[...] którego podstawowymi składnikami są terpinen-4 ol i 1,8 cyneol, to skuteczny środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy szeroko stosowany w lecznictwie Australii. Duże zapotrzebowanie na ten cenny olejek spowodowało, że drzewo herbaciane jest uprawiane na znacznych obszarach, głównie podmokłych terenów Południowej Walii na kontynencie [...]
[...] lub aktualne wymogi dietetyczne (np. dieta redukująca ilość podskórnej tkanki tłuszczowej) zmuszają nas do sięgnięcia po suplementację dodatkowa, która uzupełni zwiększone zapotrzebowanie organizmu sportowca amatora na wszystkie niezbędne nam witaminy i minerały. Dla nikogo nie jest tajemnicą fakt, że [...]
[...] i wypełnianie ich wnętrza nowymi miofibrylami. Synteza nowych białek wymaga aktywacji odpowiednich genów znajdujących się w jądrze komórkowym włókna mięśniowego, a gdy zapotrzebowanie na nowe miofibryle wzrasta, niezbędne są dodatkowe jądra, aby wzmocnić zdolności produkcyjne komórek mięśniowych. Dochodzące z mięśni bodźce chemiczne [...]
[...] Białka są sortowane, pakowane i dostarczane stąd do różnych części komórki. Razem, ER i aparat Golgiego przetwarzają, transportują i dostarczają wszystkie nowe białka. Gdy zapotrzebowanie na syntezę białka przekracza zdolność komórki do ich przetwarzania, następuje stres ER. Stres ER w tkance tłuszczowej Obecnie tkanka tłuszczowa nie jest już [...]
[...] w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, P, Mg, K, Na, Cl, S mikroelementy (dzienne [...]
[...] do 20%, najwięcej jest go w mięsie chudym. Wartość biologiczna białka mięsa jest bardzo wysoka. Białko każdego rodzaju mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego na białko wynosi 0,8-1g na 1 kg masy ciała. Czyli zapotrzebowanie osoby o wadze 70 kg wynosi 56-70g dziennie. Porcja 100 g chudego mięsa [...]
[...] o właściwościach anabolicznych i antykatabolicznych: leucyna , izoleucyna i walina. Uważa się, że tworzą one ¼ składu aminokwasowego białek mięśni i w związku z tym zapotrzebowanie na nie w kulturystyce i innych sportach jest bardzo wysokie. BCAA chronią białka mięśniowe przed ich rozpadem, wspomagają regenerację mięśniową po wysiłu [...]
[...] i wypełnianie ich wnętrza nowymi miofibrylami. Synteza nowych białek wymaga aktywacji odpowiednich genów znajdujących się w jądrze komórkowym włókna mięśniowego, a gdy zapotrzebowanie na nowe miofibryle-wzrasta, niezbędne są dodatkowe jądra, aby wzmocnić zdolności produkcyjne komórek mięśniowych. Dochodzące z mięśni bodźce chemiczne [...]
[...] jedzenia bogatszego w białko niż awokado. Nasze ciała zużywają przeciętnie 80% białek, gotowane pożywienie jest denaturowane i w większości bezużyteczne, tak więc nasze zapotrzebowanie na białko jest o wiele niższe niż uczą nas o tym nasi dietetycy. Małe awokado daje więcej użytecznego białka niż ogromny stek, ponieważ gotowane białko w [...]
[...] i wypełnianie ich wnętrza nowymi miofibrylami. Synteza nowych białek wymaga aktywacji odpowiednich genów znajdujących się w jądrze komórkowym włókna mięśniowego, a gdy zapotrzebowanie na nowe miofibryle-wzrasta, niezbędne są dodatkowe jądra, aby wzmocnić zdolności produkcyjne komórek mięśniowych. Dochodzące z mięśni bodźce chemiczne [...]
[...] sprzyja uzyskaniu dodatniego bilansu energetycznego i jest jednym z czynników współ decydujących o powstawaniu otyłości pierwotnej oraz cukrzycy insulinowej. Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany kształtuje się na poziomie 50-65% energii ogółem (przyjmując, że 10-15% energii pochodzi z białek i 25-30% energii ze zdrowych tłuszczy). W [...]
[...] wykonywania intensywnego wysiłku fizycznego. Oznacza to, iż w pierwszej kolejności należy uzupełnić straty glikogenu mięśniowego i wątrobowego, jak również pokryć zwiększone zapotrzebowanie na białko będące wynikiem wykonanego intensywnego wysiłku fizycznego1,2,3. Dodatek białka do węglowodanów przyspiesza tempo regeneracji glikogenu4,5,6 oraz [...]
[...] walce z nowotworem piersi, żołądka, płuc czy skóry. Zawartość beta-karotenu i witaminy C jest w cytrusach tak wysoka, że zjadając codziennie jeden 150g owoc, pokrywamy nasze zapotrzebowanie na te składniki na najbliższe 24 godziny, minimalizując jednocześnie ryzyko zachorowania na grypę. Przygotowując tropikalne potrawy, powinniśmy pamiętać o [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] typu chipsy+cola na kolacje Są to głównie węglowodany, które musimy uzupełnić po wyczerpującym treningu typu Carbomax, dalej witaminy TOP 10-wraz ze wzrostem wysiłku zapotrzebowanie na nie rośnie, Gainer Mass UP który pomoże w dopięciu diety, oraz Białko Whey Protein 80 które dostarczy nam dobrej jakości protein. Oczywiście nie mówię, ze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] procesy energotwórcze. Wspomaga wytwarzanie hemoglobiny oraz jest składnikiem białek mięśniowych. Połączone w kompleks, działają synergicznie. Jak wygląda podstawowe zapotrzebowanie na te aminokwasy? Następująco: • L-leucyna – 1,1g • L-izoleucyna – 0,7g • L-walina – 0,8g Należałoby również wspomnieć, iż proporcja 1,1:0,7:0,8 jest [...]
[...] – jest niezwykle istotna, gdyż bierze udział w procesach przemian wszystkich trzech głównych makroskładników pokarmowych. Dlatego podobnie jak w przypadku tiaminy również zapotrzebowanie na ryboflawinę rośnie wraz z intensywnością ćwiczeń i ilości energii w diecie (około 0,6 mg ryboflawiny na każde 1000 kcal). Ryboflawina wspomaga proces [...]
[...] – jest niezwykle istotna, gdyż bierze udział w procesach przemian wszystkich trzech głównych makroskładników pokarmowych. Dlatego podobnie jak w przypadku tiaminy również zapotrzebowanie na ryboflawinę rośnie wraz z intensywnością ćwiczeń i ilości energii w diecie (około 0,6 mg ryboflawiny na każde 1000 kcal). Ryboflawina wspomaga proces [...]